Vi är medlemmar i IFMA
IFMA, International Facility Management Association, är det största nätverket och den ledande informationskanalen för aktörer inom Facility Management.
IFMA Sverige arbetar bland annat med nätverkande och anordnar regelbundet nätverksträffar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och anordnar årligen Sveriges viktigaste händelse för branschen, Nordic Workplace.
Syftet med IFMA är att utveckla Facility Managers och andra aktörer så att de bättre kan svara upp mot kärnverksamheternas växande och växlande krav.
IFMA vill också föra en dialog om kontoret som strategisk resurs för företag. IFMA är en världsomfattande professionell organisation med över 20 500 medlemmar i 126 avdelningar i 78 länder.
Läs mer på IMFAs Hemsida.
Hållbarhet
Hållbarhet
På Lexium anser vi att ett Hållbarhet är extremt viktigt för att skapa en jämlik och säker arbetsplats men också kvalitativa tjänster som tar ansvar för miljön. Därför har Lexium valt att certifiera oss enligt tre olika standarder:
- ISO 9001
- ISO 14001
- ISO 45001
Syftet med ett ledningssystem för kvalitét, miljö och arbetsmiljö är att skapa ett ramverk för Lexium. Genom detta ramverk skapar vi dom rätta förutsättningarna för våra medarbetare och kunder att agera rätt, jobba effektivt och verkningsfullt, förebygga och minimera risker samt uppfylla lagar och regler enligt arbetsmiljöverkets förskrifter (Afsar). Lexium ska ha nöjda kunder genom att tillhandahålla tjänster med hänsyn till kvalitet, miljö och enligt uppgjorda avtal, så att långvariga affärsrelationer säkerställs. Detta sker i nära samverkan med leverantörer och kunder samt skall tillgodose samhällets miljökrav.
Lexium har lång erfarenhet av att leverera olika servicetjänster i en rad olika branscher i Sverige.
Flexibel och kunnig personal i kombination med kompetent och erfaren arbetsledning samt ett starkt leverantörsnätverk är avgörande faktorer för att skapa en stabil leveransmed hög kvalitet under avtalstiden.
Att leverera en kvalitativ tjänst är alltid vår högsta prioritet. Vi är övertygade om att vår grundsyn och vårt arbetssätt, lokala närvaro och stödstruktur, gör att vi kan leverera en jämn och stabil service till våra kunder.
Vi arbetar löpande att med utveckla våra medarbetare för att de skall kunna lösa våra kunders problem på ett tillfredställande sätt.
Att kontinuerligt kontrollera och följa upp kvalitet och arbetsmetoder prioriteras högt för att säkerställa att våra kunder alltid har bästa möjliga service och att personalen trivs och har rätt förutsättningar att lösa sina arbetsuppgifter. Samtidigt kontrollerar vi att vi följer överenskomna rutiner och möjligheter till förbättringar uppmärksammas och kommer våra kunder tillgodo.
För att styra vår verksamhet och arbeta med ständiga förbättringar har vi valt att certifiera oss enligt ISO9001. För att följa upp kvalitet och arbetssätt använder vi vårt FM-system – MCS.
- I systemet upprättar vi tillsammans checklistor över planerade, rutinmässiga, arbetsuppgifter som behöver kontinuerlig uppföljning. Personalen får sedan rapportera av att de är gjorda. Ni kan enkelt följa status i systemet.
- Vi bevakar och säkerställer att myndighetskrav efterlevs
- Våra kunder kan närsomhelst registrera en förfrågan eller beställning för hantering av personalen
- I systemet upprättar vi en kvalitetsenkät med KPIer som gäller för uppdraget.
- Kundens personal får sedan betygsätta leveransen varje månad, allt från affärsenhetschef till Tekniker, Arbetsledare och tex Receptionist. Detta för att personalen fortlöpande skall få feedback på sin insats och ständigt kunna förbättra sig.
- Data och rapporter kommer sedan att återrapporteras till kunden vid Veckomöten och Utvecklingsmöten.
I systemet hanterar vi bland annat: Avvikelser, Pågående arbeten, Avslutade arbeten, Beställningar, Tillbud/olyckor, Förbättringsförslag, Kvalitetsuppföljningar, Planerade ronder mm
Genom att använda en enkel internet-baserad lösning så gör vi det enkelt att samla in live-data från fältet direkt till vårt system. Via en web-browser i en dator eller en mobiltelefon kan vår personal och kunderna enkelt rapportera risker, avvikelser, utförda arbeten och följa status.
Lexium Service Management är certifierade enligt den senaste ISO-standarden för kvalitet (9001:2015) och miljö (14001:2015).
ISO 9001 och 14001 är standarder för kvalitets- respektive miljöprocesser i ett företag eller en organisation. Det kan beröra allt från hur du svarar i telefon till hur du undviker driftsstörningar. Ett ledningssystem beskriver hur du ständigt förbättrar och justerar din verksamhet för att möta kundernas behov.
ISO är världens mest använda standard. Det finns drygt 1,1 miljoner certifikat utfärdade i 188 länder. Ca 5 000 av dessa finns i Sverige.
I ISO 9001:2015 ersätts förebyggande åtgärder av riskbaserat tankesätt. Kraven på att ledningen och organisationen måste vara engagerad har förstärkts i ISO 9001:2015. Affärsnyttan och styrningen av verksamhetens processer får ett större fokus. Det läggs större fokus på ändringshantering och att man ska kunna spåra händelser
Miljö
Hållbar utveckling knyter ihop hållbarheten i ekosystemen med de sociala och ekonomiska utmaningar mänskligheten möter. 1970 började ”hållbarhet” användas för att beskriva en ekonomi i jämvikt med grundläggande ekologiska stödsystem. Begreppet ’‘hållbar utveckling’’ introducerades av Lester Brown 1981 och fick sin internationella spridning i samband med FN-rapporten ’‘vår gemensamma framtid’’ (1987), kallad Brundtlandrapporten. I rapporten myntade kommissionen vad som har blivit den mest citerade definitionen av hållbar utveckling: ’’ Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov’’
Socialt ansvar
Företags samhällsansvar (CSR, engelska Corporate Social Responsibility) kallas idén att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.
Även begreppet hållbarhet används allt flitigare för att dels tydliggöra vad man menar (se avsnitt om begreppsförvirring nedan) samt för att understryka att det ekonomiska ansvarstagandet (som är en del av hållbarhet men inte CSR) krävs för att företagets samhällsansvar ska vara långsiktigt och integrerat i affärsmodellen.
Historiskt sett har CSR setts som ett sätt att både ta ansvar och minimera risken för att oegentligheter ska förekomma i företag (en syn som återspeglas i bland annat EU-kommissionens definition av CSR. Idag ses CSR och hållbarhet i allt högre grad som något som även kan bidra till ökad lönsamhet då det kan ses som ett sätt att minska onödig förbrukning av såväl mänskliga, fysiska och ekonomiska resurser och samtidigt optimera användningen av de resurser man förfogar över.
Vi klargör vad Facility Management är
Låt oss först klargöra en sak. Någon globalt gemensam, accepterad och exakt definition om vad Facility Management, Facilities Management eller FM är och vilka tjänster som omfattas av begreppet finns inte. Vi försöker nedan beskriva de mest förekommande definitionerna. FM kan beskrivas som samordnandet och styrningen av de aktiviteter som stödjer en organisations kärnverksamheten.
Facility Management (FM) är jämfört med Faciltiy Services en övergripande nivå där man ur ett lednings-/beställarperspektiv ansvarar för helheten.
Facility Services (FS) är ett mer operativt perspektiv, där man utför flera definierade uppgifter. FM-bolag kan vara rådgivare åt kunden/beställaren medans FS är en utförande part.
Tyvärr har många branschaktörer valt FM eller FS som tillägg till sina företagsnamn utan att ha kunskapsnivån, vilket försvårar för kunderna/beställarna att förstå skillnaderna. Företagsnamnet säger alltså inte vilken typ av aktör/bolag inom FS/FM det är. Du ser det enklast genom utbudet av tjänster. Lokalvård som bas och entremattor, fönsterputs mm som tjänster? Det är i huvudsak ett lokalvårdsbolag. Är det nästan uteslutande fastighetsservice, så är det ett fastighetsservicebolag. Osv.
För att bli ett FS-bolag per branschdefinition behöver bolaget leverera flera olika tjänster, från olika tjänsteområden. För att vara ett FM-bolag ska man managementmässigt kunna leda och utveckla funktionerna.
Globalt vedertagna defintioner
Facility management
Facility management avser managering (strategisk ledning och styrning) av de resurser och tjänster som krävs för att en facilitet (byggnad eller fastighet) ska fungera effektivt. Begreppet finns i hela världen, men med delvis olika innehåll beroende på historiska och kulturella omständigheter.
Facility managementtjänsterna indelas ofta i två kategorier; fastighetsanknutna tjänster (”hårda tjänster”, exempelvis fastighetsskötsel, energioptimering, säkerhet) och arbetsplatsanknutna tjänster (”mjuka tjänster”, exempelvis reception, lokalvård, posthantering).
I den europeiska standarden för Facility Management, EN 15221-1:2006 , definieras Facility Management på följande sätt: integration of processes within an organisation to maintain and develop the agreed services which support and improve the effectiveness of its primary activities
I den svenska SIS standarden SS_EN 15221-1 2006, Facility Management – Termer och definitioner, definieras Facility Management som; integration av processer inom en organisation för att upprätthålla och utveckla de överenskomna tjänster som stödjer och förbättra effektiviteten hos kärnverksamheten.
Facility Management och Facilities Management används synonymt och har samma betydelse i standarden. Begreppen sägs ha sitt ursprung i USA under 1980.
Facility management bedrivs antingen i regi av det egna företaget eller genom en renodlad tjänsteleverantör. Den senare kategorin består såväl av tjänstespecifika leverantörer som av helhetsleverantörer. Outsourcad facility management växer snabbt men verksamheten som bedrivs i egen regi är fortfarande betydligt mer vanligt.
Vad är FM?
Med FM (Facility Management) menar vi:
- Att få fastigheter, byggnader, lokaler, utrustning och tjänster att maximalt stödja kärnverksamheten med hjälp av disciplinerna arkitektur, ekonomi, ingenjörs- och beteendevetenskap.
- Att samordna samtliga stödfunktioner för ökad total effektivitet.
- Att koordinera den fysiska arbetsplatsen med människans arbete och organisationens produktiva processer.
- Att samordna, styra, leda och producera supporttjänster.
Nedan följer några olika definitioner:
“Facility management is a profession that encompasses multiple disciplines to ensure functionality of the built environment by integrating people, place, process and technology” – IFMA
”The practice or coordinating the physical workplace with the people and work of the organization; integrates the principles of business administration, architecture, and the behavioral and engineering sciences.”
– See more at: http://ifma.se/om-ifma/vad-ar-fm/#sthash.mNhRTtUz.dpuf
Styrelser
Styrelse i Lexium Group AB
Styrelsen i Lexium Service Management AB
Styrelsen i Lexium Service Management Göteborg AB